STOP DC16!

Wie en waar is DC16?

Klik hier voor een lijst van bedrijven die werken voor DC16.

Klik hier voor bedrijven betrokken bij de PPS voor het cellencomplex op Schiphol.

Hieronder tref je bedrijven van het consortium DC16.

Inmiddels worden meer namen van bedrijven bekend die op de één of andere manier meewerken aan de bouw van het nieuwe detentie- en uitzetcentrum Rotterdam-Airport. Heb je informatie over deze of andere bedrijven die meewerken aan het deportatiebeleid, stuur een mail naar Werkgroep Stop Deportaties.

Voor een nóg uitgebreider overzicht van bedrijven die bij dit soort praktijken betrokken zijn, download dan De Schandpaal. De Schandpaal is op 11 april 2009 opnieuw uitgebracht.

Over het consortium

Het consortium DC16 doet niet alleen het ontwerp en de bouw van nieuwe detentie- en uitzetcentrum Rotterdam Airport, maar zal bovendien de komende 25 jaar de exploitatie (het beheer) van de nieuwe gevangenis voor zijn rekening nemen.
Deze zogenoemde PPS (publiek-private samenwerking)-constructie is uniek in Nederland. Voor het eerst zal een gevangenis niet door de overheid maar door private bedrijven beheerd worden. De contractwaarde voor dit alles bedraagt ongeveer 100 miljoen euro.

DC16 bestaat uit een vijftal bedrijven, die in feite de hoofdaannemer zijn. Bij de financiering zijn twee banken betrokken. Elk van die bedrijven, en daaronder de financiers, vind je terug in onderstaand overzicht. Sommige van hen hadden al vuile handen. Voor zover bekend, zetten we dat erbij.

De bedrijven van consortium DC16

STOP EGM!EGM is één van de grootste architectenbureaus van Nederland. Het bedrijf is opgericht in 1974, als fusie van drie oudere architectenbureaus. EGM heeft vestigingen in Rotterdam en Dordrecht en telt ongeveer 150 medewerkers. De onderneming houdt zich bezig met werkzaamheden voor alle marktsectoren.

De afgelopen jaren is EGM steeds nauwer betrokken geraakt bij de bouw van detentie- en uitzetcentra in Nederland. Drie van de bestaande vluchtelingengevangenissen zijn (deels) ontworpen door EGM: Detentiecentrum 'Kamp Zeist' in Soesterberg, het Uitzetcentrum op Rotterdam-Airport (Zestienhoven) en de bajesboten in Zaandam.

EGM is nu betrokken bij twee nieuwe grote projecten: de nieuwbouw van het Detentiecentrum 'Kamp Zeist', en de bouw van het nieuwe detentie- en uitzetcentrum Rotterdam-Airport (zie verslagen 7-5-08 en 23-7-08 van vergaderingen van de welstandscommissie'.

EGM ontwierp ook het 'Masterplan' voor de nieuwbouw van Detentiecentrum 'Kamp van Zeist'. Dit is het alomvattende plan, dat in stukjes en beetjes gerealiseerd moet worden. EGM zal hierbij een belangrijke rol blijven spelen. Het bureau begeleidt namens de Rijksgebouwendienst het verdere bouwproces. Zo heeft EGM in april 2008 bij de gemeente Soest een eerste bouwaanvraag ingediend voor de verbouwing van een bestaand gebouw op het detentiecentrum.

Verder nog vermeldenswaardig is dat EGM opdrachtgever is geweest voor nieuwbouw en renovatie van de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen, aldus de website van Smits van Burgst, verantwoordelijk is voor het kantoor van de Politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht, en voor de nieuwbouw van jeugdgevangenis Teylingereind.

EGM Architect Erik Fokkema is verantwoordelijk voor het ontwerp van het detentiecentrum Rotterdam Airport. EGM architect Erik Pijnacker is verantwoordelijk voor interieur kantoorgebouw en cellengebouw van het detentiecentrum Rotterdam.

Tekening van cellenbouw door EGM voor de Zaanse Bajesboten.

cel Zaanse bajesboot getekend door EGM EGM is verhuisd.
De beide oude kantoren in Dordrecht en Rotterdam zijn samengevoegd tot één nieuw kantoor in Dordrecht.
Adres: Gebouw Rivierstaete
Wilgenbos 14-20
3311 JX Dordrecht
Rivierstaete ligt op circa 500 meter van de op- en afritten van de A16 en is daardoor zeer goed bereikbaar per auto. Ook per openbaar vervoer is het complex goed te bereiken vanaf het station Dordrecht Centraal en het centrum van Dordrecht (buslijn 14-24 en 142-144-148-149). De loopafstand naar het station Dordrecht Centraal bedraagt circa 10 minuten.

Algemeen emailadres: egmarchitecten@egm.nl
Stuur een protestmail aan EGM

STOP Strukton!

Strukton bericht op de eigen website regelmatig en uitvoerig over de deelname aan het PPS project voor het detentie- en uitzetcentrum Rotterdam-Airport. Zo publiceerde Strukton eerst een persbericht waarin melding werd gemaakt van het winnen van de PPS, vervolgens een bericht over de deelname aan "het project PPS Nieuwbouw Detentiecentrum Rotterdam", en tenslotte het bericht over de financial close.

Over deelname aan andere bajesbouw is bij ons niets bekend. Wel heeft Strukton met een ander consortium, Komfort (met ook Ballast Nedam en ISS Facility Services), eveneens via PPS de bouw van een nieuwe kazerne voor de Landmacht in Utrecht, ter vervanging van de huidige Kromhoutkazerne, binnengesleept. Meer info onder Ballast Nedam en ISS Facility Services.

Adresgegevens Strukton:

Bezoekadres hoofkantoor: Westkanaaldijk 2
3542 DA Utrecht
Hoofdkantoor Strukton Worksphere: Planetenbaan 1
3606 AK Maarssen
Postadres: Postbus 1025
3600 BA Maarssen
tel: 030-2486911
fax: 030-2486466

Algemeen emailadres: info@strukton.com

STOP Ballast Nedam!
Van Ballast Nedam zijn Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten en Ballast Nedam Concessies betrokken bij DC16.
Over deelname aan andere bajesbouw is bij ons niets bekend. Wel heeft BN concessies met een ander consortium, Komfort (met ook Strukton en ISS Facility Services), eveneens via PPS de bouw van een nieuwe kazerne voor de Landmacht in Utrecht, ter vervanging van de huidige Kromhoutkazerne, binnengesleept. Meer hierover is terug te vinden op de site van Ballast Nedam Concessies, door te klikken op ´projecten´, en dan ´wonen en werken´.
Verder heeft Ballast Nedam op 17 september 2008 het contract ondertekend voor de bouw van het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Informatie hierover is te vinden op www.ballast-nedam.nl. Klik op ´nieuws´, dan op ´actueel´ en scroll een stukje naar beneden.

Adresgegevens Ballast Nedam:

Ballast Nedam Bouw Speciale Projecten
Bezoekadres: Ringwade 71
3439 LM Nieuwegein
Postadres: Postbus 1571
3430 BN Nieuwegein
tel: 030-2854600
fax: 030-2854920
info.bnbsp@ballast-nedam.nl

Ballast Nedam Concessies
Bezoekadres: Ringwade 71, gebouw G
3439 LM Nieuwegein
Postadres: Postbus 1033
3430 BA Nieuwegein
tel: 030-2853185
fax: 030-2854850
info.concessies@ballast-nedam.nl

STOP Smits van Burgst!
Van Smits van Burgst weten we dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van het integraal beveiligingsplan voor Detentiecentrum Kamp Zeist. Geen nieuw terrein voor ze dus. Integendeel!
Een blik op hun projecten pagina ´overheid´ laat zien dat ze al heel wat cellen (nieuwbouw en/of renovatie) op hun naam hebben staan: de Koepel in Haarlem, de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen (opdrachtgever EGM!), de P.I. voor vrouwen Nieuwersluis, de P.I. Westlinge in Heerhugowaard. Een blik op hun projecten pagina ´beveiliging´ levert op: De Justitiële Jeugdinrichting Rentray in Lelystad, de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen (opdrachtgever EGM!), en ook weer de Koepel in Haarlem.

Adresgegevens van Smits van Burgst

Vestiging Zoetermeer:
Baron de Coubertinlaan 8
2719 EL Zoetermeer
tel: 079-3427147
fax: 079-3314228
zoetermeer@smitsvanburgst.nl

Vestiging Oosterhout:
Smits van Burgst Beveiliging
Hoevestein 36c
4903 SC Oosterhout (NB)
tel: 0162-491600
fax: 0162-491609
beveiliging@smitsvanburgst.nl

STOP ISS!
ISS Facility Services is een hele grote onderneming. Van catering service tot ongedierte bestrijding, van receptie tot beveiliging, van ziekenhuis tot politiecel, van schoonmaak tot landscaping, noem het maar op en ze doen het. ISS facility services biedt als het ware van alles in één pakket.
ISS publiceerde ook het persbericht over het winnen van de PPS door DC16. ISS is ook betrokken bij de Kromhout kazerne, net als Strukton en Ballast Nedam. Op hun website meldt ISS: "In april 2008 werd Komfort na een Europese aanbesteding aangewezen als voorkeursinschrijver. In dit consortium werken Strukton, Ballast Nedam en John Laing samen met onder andere Meyer en Van Schooten Architecten, Karres en Brands landschapsarchitecten en ISS Facility Services."

Adresgegevens ISS Facility Services:

ISS Nederland BV
Bezoekadres:
Van Deventerlaan 30-40
3528 AE Utrecht
Postadres: Postbus 8067
3503 RB Utrecht
tel: 030-2424344
klantenservice:
0800-0225070 (gratis)
fax: 030-2413947
info@nl.issworld.com
meer adressen


De Financiers

STOP BNG!
Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).
De BNG over de financiering van de bouw van het nieuwe detentiecentrum.

Adresgegevens Bank Nederlandse Gemeenten:

Bezoekadres: Koninginnegracht 2, 2514 AA Den Haag
Postadres: Postbus 30305, 2500 GH Den Haag
tel: 070-3750750 / fax: 070-3454743
info@bng.nl

STOP SMBC!
Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC)

Adresgegevens Sumitomo Mitsui Banking Corporation (SMBC):

Amsterdam Representative Office
Strawinskylaan 1733, Toren D-12
1077 XX Amsterdam
tel: 020-7183880 / fax: 020-7183889
marketing@smbcgroup.com

- Ga verder naar bedrijven die werken voor DC16!
- Bekijk ook de zwarte lijst van nieuw detentiecentrum in aanbouw in België


Meer PPS bij gevangenisbouw in Nederland

Op de website van de rijksgebouwendienst, opdrachtgever namens het ministerie
van VROM, stonden ze ooit keurig op een rijtje. Uit vrees voor bekendmaking van de informatie door anderen dan henzelf zijn de pagina's daar weggehaald. De informatie over Rotterdam Airport en Schiphol was echter reeds opgeslagen en is terug te vinden in PDF bestanden:
PPS Nieuwbouw detentiecentrum Rotterdam Airport
PPS Justitieel Complex Schiphol
PPS PI Zaanstad

Meer over PPS op deze website